Mówią, że jesteś tym, co jesz i wiele w tym prawdy. Rola zdrowej i zbilansowanej diety jest ogromnie ważna na drodze do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Wśród składników, których nie może w niej zabraknąć istotne miejsce zajmują tłuszcze. Sprawdź dlaczego i o jakich mowa!
Jaką rolę w organizmie pełnią tłuszcze?
Tłuszcz kumulowany jest w postaci adipocytów w tkance tłuszczowej i stanowi źródło oraz magazyn energii. Jest jej najbardziej skondensowaną formą – paliwem dla naszego mózgu i jego głównym składnikiem, podobnie jak układu nerwowego. Warto także wiedzieć, że tłuszcz wchodzi w skład błon komórkowych w całym ciele i działa jako łącznik – bierze udział w przepływie informacji. Ponadto umożliwia wchłanianie z przewodu pokarmowego witamin A, D, E i K. To prekursor hormonów płciowych i kory nadnerczy. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że chroni organizm przed utratą ciepła, amortyzuje narządy wewnętrzne przed urazami czy też uciskiem.
W żywności tłuszcze dzieli przy uwzględnieniu różnych cech, w tym takich jak pochodzenie i konsystencję. Biorąc pod uwagę pierwszą, wyróżniamy roślinne i zwierzęce, natomiast drugą – płynne i stałe, w tym oleje takie jak np. oliwa z oliwek.
Od czego zależą właściwości tłuszczu? Od kwasów tłuszczowych, które znajdują się w ich cząsteczkach. Dzielimy je na krótkołańcuchowe (mniej niż 6 atomów węgla), średniołańcuchowe (od 8 do 14 atomów węgla) i długołańcuchowe (od 16 atomów węgla). Wyróżnia się kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Które z nich wprowadzać do diety?
Jakie tłuszcze wybrać – które wprowadzić do diety?
Jeśli chcesz zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych – zwierzęcych, w tym takich jak np. smalec, masło i tłuste mięsa – na rzecz olejów roślinnych. Takie działanie to ukłon w kierunku profilaktyki m.in. cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.
Aby tłuszcze wykazywały działanie przeciwzapalne, należy zachować odpowiedni stosunek między kwasami z rodziny omega-3 i omega-6. Warto więc sięgać po dobrej klasy tłuszcze roślinne, które są bogate w sterole i przeciwutleniacze, co znacznie wpływa m.in. na obniżenie poziomu cholesterolu. Znakomitym źródłem wspomnianych już kwasów omega-3, a także witamin i polifenoli jest oliwa z oliwek. Pochodząca od sprawdzonego producenta (pozyskiwana z pierwszego tłoczenia) to znakomity sposób m.in. na zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę, regulację procesów trawiennych, czy też spowolnienie procesu starzenia się.
Wśród olejów, na które warto stawiać znajdują się również m.in. rzepakowy, lniany, z wiesiołka i ogórecznika.
Możliwe skutki niedoboru tłuszczu w diecie
Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakie skutki może mieć niedostateczna ilość tłuszczu w diecie, to musisz wiedzieć, że są one poważne. Wśród nich wymienia się m.in. niedobór witamin, które są w nim rozpuszczalne. Do tego mogą dojść zaburzenia ze strony układu rozrodczego u kobiet i mężczyzn. Niskie spożycie kwasów tłuszczowych często wiąże się także z problemami skórnymi. Wszystko za sprawą zaburzenia bariery hydro-lipidowej.
Nie można wykluczyć także zaburzeń cyklu menstruacyjnego, a nawet do jego zatrzymania. Powód? Kiedy spożywamy zbyt małą ilość tłuszczu dochodzi do pogorszenia przepuszczalności błon komórkowych, a co za tym idzie – pogorszenia transportu składników odżywczych między komórkami.
Koniec końców należy pamiętać o tym, że o ile tłuszcz powinien stanowić podstawowy składnik zdrowej, zbilansowanej diety, o tyle należy stawiać wyłącznie na te, które pochodzą z dobrych, sprawdzonych źródeł.
Artykuł sponsorowany